2013. március 15., péntek

1848.március 15.



Bár a töriórán is hatalmas figyelmet szentelnek a tanárok ennek a jeles napnak, mégis van néhány amolyan történelmi pletyka, amiről talán még nem hallottatok. Íme!
  • Petőfi Sándor kokárdáját a forradalmat megelőző este Szendrey Júlia készítette - de elbökte, mert a magyar színsorrend helyett az olasz figyelhető meg rajta. '48 március 15-én egyébként a forradalmárok jó része helytelen kokárdát viselt.
  • Jókai kokárdája sem volt tökéletes - Laborfalvy Róza a piros-fehér-zöld mellé a sárgát és a kéket is beleszőtte.
  • Görgey Artúr, a forradalom egyik kiemelkedő tábornokát eredetileg hidegen hagyta a katonaság - vegyészetet tanult, és igen kiemelkedő kémiai tanulmányokat is írt; apja hatására lépett be a hadseregbe.
  • Amikor a márciusi ifjak nyomdába vitték a 12 pontot, Landerer kérte, hogy mutassák meg neki a cenzori bélyegzőt. Ám mivel ilyenjük nem volt, már éppen elkullogtak volna a nyomdától, amikor Landerer odasúgta az egyik forradalmárnak, hogy "Foglalják le az egyik gépet!". Ekkor az "E sajtót a nép nevében lefoglaljuk!" felkiáltás mellett a fiatalok beözönlöttek az épületbe, és kinyomtatták a 12 pontot. Landerert a látszat kedvéért - és saját kérésére - azért bezárták az irodájába, nehogy baja legyen a történtekből.
  • A 12 pont mellett a Nemzeti Dalt is kinyomtatták, de Petőfi otthon felejtette a szöveget, ezért gyorsan kézzel leírta a verset, és ezt nyomtatták ki.
  • Szendrey Júliát érzékenyen érintette, hogy Petőfi a politikát sokkal jobban szereti, mint őt. Ezt szóvá is tette Jókainak - tulajdonképpen rámozdult, de Jókai éppen Laborfalvy Róza után epekedett, ezért nem volt túl nyitott Szendrey közeledésére.
  • Vasvári Pál, a forradalom egyik vezetője egy csöppet lekéste az eseményeket - a korabeli nők imádták őt, ezért délelőtt az utcára vonulás helyett inkább elugrott egy kis szerelmi légyottra.
  • Táncsics Mihály soha nem volt fogoly a Táncsics-börtön néven elhíresült épületben. Mivel úri fogoly volt, ezért egy utcai szobában raboskodott, ahol bedeszkázták az ablakot.
  • A Nemzeti Színházban a Bánk Bánt Táncsics tiszteletére adták elő - csakhogy Táncsics soha nem érkezett meg, mert miután kiszabadult, egy előkelő fogadóban bezuhant az ágyba és azonnal elaludt. A színházban egy ál-Táncsiccsal akarták őt pótolni, de Jókai ezt nem engedte.
neon.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése